torsdag 26 juni 2008

Nacka, Mona-Lisa och Vilde Jägar´n







Ibland bara poppar minnen och märkvärdigheter upp;
Bilden i svartvitt, knäppt av den legandariske Roland "Klicken" Jansson
i Dagens Nyheter den 13 juli 1970;
Jag hade samlat två fotbollslegendarer för att hälsa på en tredje, den kanske
mest bejublade, mest tragiska som ödelagts i svensk fotboll. Jag hittar bara en parallell i Gunnar "Säffle" Andersson,som talang hemma i Säffle, snabbt genombrott i IFK Göteorg och skyttekung i Olympique Marseille när han var gudförklarad.Självdog mer eller mindre i rännstenen efter ett misslyckat come back-försök som spelande tränare i Arvika.
Hammarby svek Nacka. IFK Göteborg "Säffle-Gunnar".Och ingen går fri, inte offren heller.
Där vid årorna i ekan ute på Mälaren, satt nu något valhänt Lennart "Nacka" Skoglund, Hammarby, AIK, landslaget (slog igenom när Sverige tog VM-brons i Brasilien 1950). Inter, Palermo och slutligen Kärrtorp, div V och Länkarna...i Korpen.

"Nacka" fick kärt besök av Sune "Mona-Lisa" Andersson, t v, ytterhalva i Rio, samt
Bror Mellberg, Hökarna (Sysslebäck) AIK, ett flertal franska klubbar och tidigt hemma i Värmland känd som "Den vilde jägarn från Ambjörby". Tung hårdskjutande centertank, lyckosam företagare med bl a storgaragen i Solna i sin ägo, gift med en fransyska.Bror var både spelande tränare och styrelsepamp i AIK då han kom hem. Nackas öde tyckte han nog att Hammarby, som lockade hem honom från Italien,kunde ta ett vidare ansvar för. Vilket jag, som i Dagens Nyheter följde Nackas öden och äventyr, kan hålla med om. Att, som Hammarby gjorde, utnyttja Nacka maximalt då han inte bara spelade laget tillbaka till allsvenskan utan också tredubblade antalet åskådare! Exempel: Tecknaren Börje Dorch fick utnyttja Nacka i allt från porr till undermåliga jippon och starka drycker var alltid nära till hands, trots att B.D. till mig snövitt deklarerade: "Kisen är vit som en ängel". Vidare: En godtrogen tjej fick hålla Nacka med husrum; Hon ringde mig flera gånger om hur utlämnad hon var: Telefonräkningar för Nackas desperata samtal till fru Nuccia och sönerna i Milano. Så DN bidrog där.

Men åter till ekan på Mälaren.Stämningen var dämpad.Jag var nästantänkt att blåsa av detta märkliga sportreportage. Men varför?
Vi pratades vid,Bror och "Mona-Lisa" sökte muntra upp: Nacka var lågmäld, hans annars så vänligt strålande ögon såg på mig som ett sårat djur i fångenskap. Jag förde minnena från 1949 då Nacka över en testmatch Pressen-Landslaget slog igenom. Då såg jag för en kort sekvens glimten i Nackas ögon: "Dom där i landslaget kunde man ju inget om", ler Nacka, "men mitt sätt å handskas med trasan var lika nytt för dom! Fint här, va!?" Så där kastades vi tillbaka till nuet: behandlingslägret.

Nacka hade aldrig handskats med en eka, Katarina Bangata 42 var mest asfalt och kullersten. Men för "Klicken" Janssons bilders skull,rodde Nacka gärna."Klicken" hade fotat i decennier.
"Nacka" skulle föra ett anständigt nyktert liv.Noll alkohol.Noll tabletter.
Det gick ända ned i rännstenen.
Vi visste, eller anade det då vi i Mellbergs stora Mercedes åkte från "torken" någonstans i Uppland.
Med här också en bild på min syster Britta, när hon denna dag, den 26 juni 2008 besöker mig på "Jâle" i Edeby, alldelse vid Klarälven. Britta minns den 13 juli
1970. Då fyllde hon 34 år och hon var en hängiven Nacka-beundrare; ler sorgset när hon får syn på den gamla svartvita bilden, aom jag letade fram i mina gömmor på vinden. "Den är värdefull - tänk att Nacka skulle få gå ner sig tills han dog", säger hon.
Kanske en tankeställare vi alla mår bra av. Britta nynnar: "Vi hänger mé, vi hänger mé..." Och ur SVT-arkivet tar vi fram ett par matcher med Nacka; Semifinalen och finalen i VM 1958 här hemma. Nacka passade till ett, gjorde ett mot västtyskarna i semi och var i gång bra stundtals även i finalen mot Braslilien, vars 17-årige Pelé stal hela showen. I semifinalen var det Kurre Hamrin för hela slanten i allt eftermäle med sitt omöjliga 3-1.Men just den här dagen ska ingen få rubba Nacka och
själv tittar jag upp genom molnen och morsar på en ängel som klacksparkar en boll
i renste guld.Han blinkar och Britta serverar kaffe på verandan.
Bildförklaringar: Bror Mellberg som kung i kortleken. Ambjörby 1940-tal. Bror Mellberg som AIK:s centerfynd,och i Rio var han en av de nya bronshjältarna.
Nackas klackspark omistlig.

Thorwald

2 kommentarer:

Anonym sa...

Thorwald Olsson - oj, oj, oj, en legendarisk sportjournalist har börjat blogga. Kul! Hur är det med Keeper?

Anonym sa...

Tack, Keeper kämpar och har sin spalt Arvika Nyheter. JAg ger gärna en lagerkrans om hans hals.
Thorwald

Moreover Technologies - Blogging news

Kurre Hamrin stor i allt

Kurre Hamrin stor i allt
Kurre Hamrin - här gör han ett av fotbollens fräckaste mål någonsin. Jag har Kurre som en av de största jag mötte som sportreporter på DN. Både på och vid sidan av planen! Thorwald.

Sport med Thorwald

Skriet håller på di svenske! Men inte om Norge finns med.

Skriet håller på di svenske! Men inte om Norge finns med.
Skriket är ett slags förlåtelse till livet; Smärta och hopp hör samman. Jag älskar Skriket och målar Edvard Munch skyddande hans budskap; Håll den svage i handen. Di svenske tyckte E.M. om. I Värmland är vi bara17 mil från Munch (Oslo).
Powered By Blogger

En dikt till Zlatan och Lagerbäck

En dikt till Zlatan och Lagerbäck
bollen studsar som dramat i Hamlet och korsriddarna kan hållas borta; Grekland har kraniet; att segra eller inte segra, det är ödets lott och i lönndom tog striden om ära slut: kraniet stals av en dansk och greker och svenskar hängdes - ack som tur var bara i media

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
En tusenkonstnär--jag börjar nu vid 66 att även äntligen så sakteligen traktera fiol--som en lek;Men mer allvarligt: Nyfikenhet, energier gm konst,dikt, musik, dans, umgänge samt måleri---allt tickar på--Men inrutade vakna timmar kan låta boring..men är nyckeln till att kunna leverera hög kvalitet.

i andarna bor vi alla

i andarna bor vi alla
symbolerna fängslar, fotbollens roller är som den utblottades religion