torsdag 8 juli 2010

En matador i varje spanjor!




En gastkramande envig;
där långt, långt från Pamplonas helgons - San Farmin - lössläppta
tjurar störtande utmed hala runda kullerstenar...
Just då - bilder i mitt sinne med den kollapsande potensen hos ävntyraren Ernest Hemingway---sittande med sitt damsällskap och traditionsbevista denna mycket unika
utmanande livsfara där staden fylls av hyllare av legenden/helgonet Sankt Fermin, tjurarna skall vara rasande och genom allt oväsen livrädda och ser bara fiender. Vinet rann/rinner lätt genom struparna, sommaren är som eld, och djärvheten att våga stå i farliga positioner kan trigga normalt försiktiga män att våga bli medlem av samhällets fribrytare; Länge leve frihet att välja utmaningarana och riskera sitt trygga leverne! Och i dessa dagar vad som helst utom Franco och hans fascister.Ibland blir jag förbannad när jag läser om Ernest H; Det var hans "Och solen har sin gång..." där San Fermin och Pamplonas brutala historia vävs samman. I den nordliga provinsen Navarra är hemtrakterna och dess legender deras, orörbara för utsocknes;Som hemma i Värmland; berättelserna flödar, och just i provinsstaden Pamplona, stad redan på Romartiden och att släppa tjurarna lösa genom stadens gator i sex raka julidagar. Min tanke når Ernest Hemingway; Vad f-n gjorde han i andras fotspår så till den grad att matadoren fick ge hans älskade det han ej kunde efter vådaskottet.och splitterskadan i vekaste livet då reportern hos Tornto Globe registrerade sig som frivillig och läs Farväl till Vapnen--Ernest bygggde upp den kärlek vi senare generatoners läsare gillar; och det är medvetet; Fältsjukhuset där hemska lidanden och risker natt och dag gör allt mardfrömslikt med ljusglimtar som verkligen känns och hörs och syns.Min favorit var/är Den gamle och havet, dels för hur enaståennde enkelt han berättade, med envishetens paroll "Ge aldrig upp!" som lärdom:
Jag kände mig själv som pojken i den lilla fiskarebyn vid Kubas kust; Pojken som blev kompis med den gamle som ville berätta utsiktslöst, nästan som död; Hade skellettet av "The Fish" hårt surrat vid den sönderslitna båten. Man kan utan vidare betrakta Den gamle och havet som parallell till en sportreporters återgivande av den stora stjärnan som lyckas dölja sin dödsdom hos läkarna: Leukemi, blodcancer och hur han drivs fram, av som han vill tro Guds krafter; Blir medlem av OS-truppen.Ja, det är naturligtvis en nyckelroman med dagens tempo/bildseende och snabba ryck i en thrillerstämning som faktiskt tar å även mig.
Bogsera skellettet och för pojkens skull visa att han inte var en snacksalig gammal tönt, som var slut som fiskare.

I Pamplona upptäckte jag en dag två väldiga korpar. Ett par; Ljudet då de kommunicerade och störtdyket mot mig där jag satt på Hemingways favoritbar under morgonhimlen, var en magnfik hälsning. Hade jag mött dessa enorma fåglar em sommardaggolfrunda på Bryngelfjärdens runda utanför Karlstad eller då jag vandrade i viltets drömplats på sydspetsen av Spanien; den som gästar Alguiras nedan Gibraltar skll häpna.
Hur som helst: Korparns har visat sig tre gånger; alltid den 8 juli på sammaa bar.
Jag ska sjösätta min första roman där i morgonbrisen från bergslandet i Pamplona,Navarra.
Och i linje med Pamplona är tjurfäktningen magi så vill jag förena ett fantasie-folk med leken ständigt närvarande. Gör något som faller Dig in, sade Luis på bymacken,då jag verkade missmodig. Han tipsade om att ta husbil till Pamplona. Men det blir flyg/tåg/bil. Festivalen pågår 6-12 juli med tjurusning varje morgon kl 09.15. Tjurarna startar på¨toppen och tar sig ner till tjurfäktingsarenan. Varje gång en sårad överlevare dundrar in i fållan i stadion så skjuts ett gevärsskott= salut. Vadslagningen går på högvarv. Hur med nr 13 Pontius? Når han målet? För Augustos 55? Ja, Bet-bet---Med andra ord; Det är big business detta med Navarros frihetsallians i baskiska bomber mot folk i Madrids tunnelbana mm
Navarrodalen är å andra sidan med egen kung i historien. Och kungar på den tiden var i livslnga stamkrig. Men att hjälpa terrorbombare har ínte Narravo-folket lust att ens disutera. De har Pamplonadramat.
De har Ernest H. Och de får snart mig.

Nu till fotbolls-VM, där Espana genom La Liga har et gemensamt mål.
Dels att hålla upp kvalitet och publikintresse, dels- att ungdomen hänförs av och gillar Real Madrid har ju inget med ovänskap mot katalanernas superag Barcelona eller Baskiens Atletico Bilbao att skaffa.Man lär sig att förbrödras genom att pröva styrkan i fotboll istället för att ta fram vapen.
JUST DÄRFÖR ÄR DET så´välkommet att Spanien äntligen slagit igenom och det i det första mästerskapet, som avgörs i Afrika. Sydafrika har inför finalen uträttat ett toppenarbete. Att Sydafrika stora egna hopp åkte ut före åttondelsfinalen skapade missmodighet hos den lille mannen på gatan. Men man glömmer snabbt. Ghana var det enda kvarvarande Afrikanska lag i åtondelen. Bra men ännu ingen succë i världens mest populära form av sport. Från tiggarpojkarna i Rio tilll tundran och minus 40 i Mongoliet.Bollen. Bollen!

Taket fjärilsvingat

I Durbans gigantiska VM-komplex, inte så långt från de vilda djuren jag anser v a r a Afrika, i en kokande gryta med ett gigantiskt genomskinligt tak som jag upplever
som fjärilvingar och där en bärands elegant formad stålbalk tryggar de 100 000 som ser och 22 som var artisterna i galan under fjärilsvingar.
Semifinal i ett historiskt världsmästerskap, det första i Afrika.Den första semi med
Spanien involverat;

<strong>Tyskland-Spanien.
Med allsång från Bayerns bierstube och spanskt Flamencostuk...allt blandat med de mistlurar i entonsläge som drabbar varje ansats till riktiga fotbollssånger---
Jag skulle önska att en fulllödig framförande av Flamencos klagan...och dans---
med skor som i fråga om rytmer känns smattrande eviga och förvisso binder samman Spansk. Morisk Navarro, Baskien..,Andalucia mm mm och även djurens läten på savannen; Varför skulle de stå utanför?
Spanjorernas lyckobringande barnsligt bibehållna humor och förmåga att umgås avspänt, med accepterat risktagande, att utmana ödet då tjurarna släpps lösa; Och i stillheten efteråt står namnen på ev. dödsoffer på katedralens anslagstavla.

Spanien vann med 1-0 mot Tyskland.

Tre präster knäböjer på piazzan i : Ber för helgonen, för dem som skadats eller rentav låg i någon av kistorna på lit de Parade. Där luften knappt orkade med allt oväsen dagarna före--nu tyst--En stilla gråt är det enda som hörs. En liten svartklädd kvinna ligger på knä vid en av kistorna och däri finns hennes 16-åriga son M. "Stackarn, han ville visa kamraterna att han inte var feg.", snyftar kvinnan. Sonen halkade och blev försvarslös; tjuren kom som ett lokomotiv; Pojken både trampades av de stenhårda klövarna och en stångning. Allt var över på 15 sekunder. Inför chockade ådskådare rusade bagaren Alfredo Simoneq fram och sköt tjuren med 3 skott, som dock bara retade det stressade djuret ännu mera;
Skräckfärden tog ny fart nedför Paplomas gator.Tjuren som dödade J., levde inte
länge till. 5 minuter, enligt en talesman för arrangörerna, som fick en svärm av ilskna frågor över sig: Men de ansvariga har vanan inne. Sankt ger sig ut ifrån avspärrningarna vet vad som gäller: Utvisning eller tvngsläa sig respekt för vad staden skriver.

Spanien möter Holland i finalen.

Jag tippar 3-1 till Spanien. Hoppas Fernado Torres tröja nr 9. får spela från start. I mina papper är det F.T. som avgör dramat. Innan jag glömmer det:
Spanien och finalmotståndaren Holland bör ge mycken ära till sina lagledningar - alldeles oavsett vem som vinner; De har arbetat fram offensiva spelmodeller
m e d ålats för artisterna, d v s fotbollens omätbara h u v u d s a k - och om jag tillåts travestera på det huvud som i 73:e matchminuten avgjorde; Tysland fick smaka sin egen medicin; Klose och i semifinalen avstängde skyttekungen Thomas Muller, har
spridit skräck hos försvarare; Carlos Puyo, Barcelonas mittbacksklippa, nickar lika hårt som han skjuter. Glöm inte det då ni sätter er tillrätta för en av alla tiders största idrotsliga galaföreställningar.
En strof landar på mitt fönsterbleck, Parkgatan 10 i hemstaden Arvika. Bedårande veckert - alltid.

Tänk om


Savannerna i Afrika
att återkallar alla sina rövade
eller tjyvskyttedödade
barn;
Vindar kommer ohörbara
till min inspiration;

Jag minns den svarte ANC-kämpen, och
som var och är en av Mandelas
slitvargar i uppbyggnaden av
fackföreningarna efter det vita,
minutiöst cementerade förtrycket;

Nu var det förtryck
med - hur otroligt det nu kan tyckas -
direkt och indirekt bistånd av svenska företag;

Petersons diskreta besök ledde
till några bra nyheter:
Sandvik sökte gömma diskriminerande rutiner;
SKF, ja listan kom fram i DN.

Hur? Var? Vem har fört dig till mig?!
Min raka och frågande ansiktsutryck berättade:
- Du rekommenderades. Peterson visade ett brett leende.
Jo, den lilla vita fågeln fångades
ej och den hotar inte med hämnd;


Peterson sitter fömodligen på hederstribunen
i Johannesburg
söndag
eller finns han inte mer
Var han bara en hemlig agent?

Och en vanmäktig känsla griper mitt hjärta;
Vem granskar det vita o c h svarta
Sydafrikas rättvisedoktriner? De som vältrar sig i makt och rikedomar!
Nu, imorgon??
Och jag skall ta det som järtecken:
Apartheid är den dominerande verkligheten i Afrikas hela plågade kontinent!
Fotbollsreportrarna verkar tro att det visserlgen är stor fattigdom. Vad skall vi göra åt det?
Fågeln återkommer.
Jag nickar.
trycker på datorns "Publicera inlägg". Vänta...
jag vill ha med detta:


Nu är det fotbollen som får Spanien att stanna.
Drömmen kan bli verklig:Spanien vinner guld i VM för första gången;
Holland. en fruktad motstndare.
Holland---blir beroende av något som skakar de spanska matadorena. Det vill säga: Holland tar ledningen--- varför inte genom fenomenet Snejder; Vilket år för den lille mittfältsmotorn; Avgörande kugge då Inter blev slutsegrande lag i Championsa League; Och tongivande nu när det dukas till VM-final.
Spaniens fotbollsgudar är alla helgon redan före. Och matadorer.
Thorwald


Bilder:Spaniens drömmål: Mittbacken Carlos Puyo satsar allt.1-0.



Carlos Púyo, mittback, Barcelonas klippa. En hörnspark kommer i hög fart.Panmg
Puyo satsade hela sin 178 cm ånga och 84 kilo...
Det bruna lockarna som alltid dölje halvva Puyos krafgtfulla anletsdrag---hinmdrade inte en ren gträff;'Nickmålet stannade Spanien.
Nu har fotbollens gudar äntligen hamnat bland helgonets
påminnelse om sin existens i Navarrodalen, ja
det kommer folk från hela världen. meddelar turistchefen.
Tacka Ernest Hemingway för det!

Thorwald

Bilden visar att det i Pamplona är blodigt allvar.

Inga kommentarer:

Moreover Technologies - Blogging news

Kurre Hamrin stor i allt

Kurre Hamrin stor i allt
Kurre Hamrin - här gör han ett av fotbollens fräckaste mål någonsin. Jag har Kurre som en av de största jag mötte som sportreporter på DN. Både på och vid sidan av planen! Thorwald.

Sport med Thorwald

Skriet håller på di svenske! Men inte om Norge finns med.

Skriet håller på di svenske! Men inte om Norge finns med.
Skriket är ett slags förlåtelse till livet; Smärta och hopp hör samman. Jag älskar Skriket och målar Edvard Munch skyddande hans budskap; Håll den svage i handen. Di svenske tyckte E.M. om. I Värmland är vi bara17 mil från Munch (Oslo).
Powered By Blogger

En dikt till Zlatan och Lagerbäck

En dikt till Zlatan och Lagerbäck
bollen studsar som dramat i Hamlet och korsriddarna kan hållas borta; Grekland har kraniet; att segra eller inte segra, det är ödets lott och i lönndom tog striden om ära slut: kraniet stals av en dansk och greker och svenskar hängdes - ack som tur var bara i media

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
En tusenkonstnär--jag börjar nu vid 66 att även äntligen så sakteligen traktera fiol--som en lek;Men mer allvarligt: Nyfikenhet, energier gm konst,dikt, musik, dans, umgänge samt måleri---allt tickar på--Men inrutade vakna timmar kan låta boring..men är nyckeln till att kunna leverera hög kvalitet.

i andarna bor vi alla

i andarna bor vi alla
symbolerna fängslar, fotbollens roller är som den utblottades religion